saaasdad

SPO Irac

Stambeno poslovni kompleks “Irac” je jedan u nizu projekata d.o.o. Gromeks iz Srebrenika čija gradnja je počela u septembru 2010.Kompleks se nalazi u blizini bazena Moluhe naselje Irac, u ulici Rudolaf Vikića bb. Spratnosti suteren+Prizemlje+ 7 etaža +potkrovlje.

 

Objekat je lociran u neposrednoj blizini najprometnije tuzlanske sjeverne saobračajnice, a ulaz i pristup objektu je iz ulice Rudolfa Vikića. Naselje Irac je samo 1,5 km udaljeno od strogog centra grada, a do najbliže autobuske stanice je samo 50m. U blizini nekretnine se nalaze tržni centri, poslovni objekti i predstavništva raznih poduzeća.
Sastoji se od tri lamele i izgradnja se odvijala u etapama, gradnja svake od lamela je trajala izmedju 10-12 mjeseci. Svi objekti su etažirani i upisani u zemljišne knjige grada Tuzle.
Stanovi su projektovani po najnovijim standardima modernog stanovanja, funkcionalni i udovoljavaju svim čovjekovim potrebama. Svaka lamela ima oko 50 stambenih jednica do kojih se dolazi preko glavnog stepenišnog prostora te lifta.
Dispoziciono rješenje je omogućilo kreiranje stanova površine od cca 30 m2 pa do cca 75 m2.

Svi materijali korišteni u toku gradnje su atestirani i porijeklom su iz zemalja članica EU kako i proizvedeni na našoj teritoriji, što je objekat svrstalo u grupu energetski učinkovitih objekata.

Termoizolirajuća fasada d=10 cm + zidovi debljine 25 cm ( blok i ab platna ) u kombinaciji sa Herceg pvc stolarijom vaš prostor maksimalno štiti od prodora buke, te ostalih vanjskih utiacaja ( zagrijavanja i prohlađivanja istog ).

 

Sve prostorije su projektovane u skladu sa funkcionalnim i prostornim zahtjevima budućih korisnika, uz poštivanje tehničkih  propisa i normativa za ovakvu vrstu objekta.

 

Temelj objekta je projektovan kao temeljna kontra ploča u kombinaciji sa ab. gredama. Temeljna ploča kao podlogu pored slojeva za zaštitu hidroizolacije, mora imati i sloj šljunka usklađen sa uputstvima iz geomehaničkog elaborata.

 

Pregradni zidovi su od opeke d=10 i 25, 0 cm obostrano malterisani.

 

Izolacije

Hidroizolacija podova i zidova se rade hidroizolacionim trakama 100 % varenim (elastopol, biver plast V40 ili neki drugi proizvođač sličnih karakteristika)  , sa predhodnim premezivanjem hladnim bitumenskim rastvorom.Hidroizolacije su predviđene u svim kupatilima,WC-ima i kuhinjama te na lođama.

Termoizolacije podova se rade od stiropora min. debljine d= 3cm sa dvostruko postavljenom PVC folijom. Na ploči u tavanu termoizolacija je debljine 8cm . Sve izolacije su zaštićene cementnim glazurama.

Kao zvučna zaštita u podovima po ploči se postavlja sloj termosilanta d=0,5 cm koji je ujedno i termička zaštita.

 

Krov na našem objektu je četverovodan sa nagibom krova od atike ka horizontalnom ležećem oluku koji se nalazi  lijevo i desno od  liftovske kućice. Ovaj krov je pod nagibom od 7 º  .Krov je letvisan letvama 3x5cm na svaka 33 cm i pokriven trapeznim limom TR 60/210.

 

Podovi

U prizemlju predvidjeli smo keramičke pločice u svim prostorijama, kvaliteta prema namjeni prostorije.. Na stambenim etažama od I do VIII sprata  predviđen je parket kao završni pod u hodniku,sobama i dnevnom boravku a keramika u kupatilima, stepeništu i kuhinjama. 

 

Unutrašnja i vanjska površinska obrada

Svi unutrašnji zidovi  su malterisani u dva sloja, a zatim završno boje jupolom. Zidovi u kupatilima  se oblažu keramičkim pločicama. Na vanjskim površinama zidova i podgleda se postavlja demit fasada sa svim potrebnim slojevima.

 

Stolarija

Ugrađena je standardna  stolarija sa adekvatnom termičkom izolacijom okvira i stakala. Stolarija u izrađena od AL eloxiranih profila u prizemlju u poslovnim prostorima ostakljena izo staklom 4+16+4.

Na spratovima fasadna stolarija je od ekološki prihvatljivog PVC profila sa prekinutim termo mostom, ostakljeno IZO staklom punjeno argonom ili nekim drugim plemenitim plinom, ekološki prihvatljivo za boravak i zdravlje ljudi.

U poslovnim prostorima predviđa se bravarija od aluminijskih profila sa prekinutim termičkim mostom i IZO staklom 6+16+4 mm i to kao fiksne stijene i sa otvaranjem gornjih dijelova po horizontalnoj osi(ventusi).

Unutrašnja vrata u stanovima su drvena, duplošperovana. Dovratnik i konstrukcija krila su od čamove građe I klase.

Ulazna vrata u stanove predviđena kao protuprovalna